Ételfotózás

Eritritol…az eddig általam talált legjobb édesítő..cukor helyett..:)

Eritrit vagy eritritol természetes úton képződő cukoralkohol ( kis mennyiségben megtalálható gombákban, körtében, dinnyében, szőlőben és borban), amelyet a cukor erjesztésével állítanak elő a kereskedelemben a joghurtkészítéshez hasonló folyamattal. A cukornál mintegy 30%-kal kevésbé édes, de grammonként mindössze 0.2 kalória van benne, amely gyakorlatilag nullának tekinthető. Az erithritol egy kis molekula, nagy része gyorsan felszívódik a vékonybélben, csupán minimális mennyiség jut a vastagbélbe, így nem okoz olyan tipikus bélproblémákat, mint más cukoralkoholok. Kutatások azt mutatták, hogy a felszívódott mennyiségnek több mint 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel 24 órán belül.

http://www.cukorhelyett.hu/cukorhelyett/eritritol

Már szóltunk arról, hogy az eritritol egy olyan cukoralkohol, amit kis mennyiségben megtalálhatunk a különböző gombákban, a körtében, a dinnyében és még a szőlőben és a borban is. Ma viszont már a különböző bioboltok polcain is találkozunk az eritritollal, amit a cukormelasz fermentálásával állítanak elő. A finomított cukornál ugyan kevésbé édes (mint egy 30%-kcal), de grammonként mindössze 0.2 kalória található benne, ami szinte teljes mértékben elhanyagolható.

Az eritritol egy olyan kicsi molekula, melynek nagy része gyorsan képes felszívódni a vékonybélben, így csak kis mennyisége jut át a vastagbél falán, ami azt jelenti, hogy nem lesznek olyan tipikus mellékhatásai, mint más cukoralkohloknak, például puffadás, gázosodás, hasmenés.  Kutatások azt mutatták, hogy a felszívódott mennyiségnek több mint 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel 24 órán belül.

Az eritritol először Japánban vált igen népszerűvé, ott már az 1990-es években el kezdték használni az otthonokban és az iparban is, hiszen nemcsak édesítőszerként jelent meg, hanem a különböző cukorkákban, csokoládékban, töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban és üdítőkben is. 1997-től pedig már az USA-ban is használják, az Unióban pedig 2003 óta van jelen a forgalomban. Az eritritol kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül. Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak.

Egyáltalán nem befolyásolja a vércukorszintet, mivel glikémiás indexe 0. Nincs hatással az inzulintermelésre, így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják. Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. Nincs utóíze. Erős a gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják. Növeli az élelmiszerek eltarthatóságát. A cukorral ellentétben jót tesz a fogaknak.

http://www.eritritol.net/az-eritritol-tovabbi-elonyei

 

Hátránya: Drágább picivel, mint a többi általános édesítőszer. Vajon megéri?:)