narancsdzsem 1
Ételfotózás

Narancsdzsem

narancsdzsem 2narancsdzsem 3narancsdzsem 4narancsdzsem 5narancsdzsem 6

Nagyon különleges és finom ez a narancsdzsem. Érdemes kipróbálni! A finomság kicsit kesérnyés, édes és savanykás is egyben…szóval igazi kuriózum.

Eredetileg a Jucusék esküvői ajándék-és ültetőjéhez készült ez a „próba-dzsem”. Úgy gondolom megfelelő lenne a kívánalmaknak, mind színben, mind ízben, igen egyedi volna. Ha beválik, kisebb, ízelítő jellegű üvegekbe kell majd tölteni. A szalagra felfűzve pedig, a névvel ellátott kártya dukál, hogy az asztalnál mindenki megtalálja a helyét.

A leírt mennyiség négy-öt 1,5-2 decis üvegcsére való. Ha többet szeretnél készíteni, arányosan növeld a mennyiségeket.

Használj 2 narancsot és 1 citromot. Mind a háromnak mosd meg jó alaposan a héját, dörgöld is, majd hámozd meg, nagyon vékonyan, mert a fehér részét minél kevésbé szabad felhasználni, ugyanis ez a legkeserűbb része. Mikor mindet meghámoztad áztasd be egy tál vízbe úgy fél órát. Ha letelt az idő vágd gyufaszál méretűre a héjakat. Most a húsát is dolgozd fel. Távolítsd el erről is a fehér részeket és csak a húst kockázd fel. Tedd az egészet egy edénybe. Önts hozzá 3-4 dl gyümölcslevet. Én almával és narancsal vegyesen készítettem. De lehet fehér szőlőlével, vagy musttal is például. Keverj a még hideg egyveleghez egy tasak dzsemfixet és egy tasak hideg vízben oldódó színtelen por-zselatint. Most kezdődhet a főzés. Rotyogtasd egy órát majd tégy bele cukrot ízlés szerint. Kóstolgasd, és a cukorral is hagy negyed órát főni.
Fogj üvegeket, alaposan mosd ki őket. Tégy egy edénybe vizet, állítsd ebbe az üvegeket. Tedd a tűzre, így forrósítsd fel a vizet, üvegekkel együtt. Ebbe merheted a lekvárt. Ha átmerted mind, fogj dupla réteg celofánt. Egyik oldalát a kezeddel vizesítsd be, és ezt az oldalt tedd a lekvár felé nézve az üvegre. Gumival szorosan, légmentesen zárd le. Hagyd őket a vízben kihűlni.
Díszítheted, masnizhatod kedved szerint, vagy akár rögvest fel is falhatod!:)

Minél tovább, például napokig hagyod állni a vízben a héjat, nagy valószínűséggel, annál kevésbé lesz kesernyés a dzsem.