Házi mustár Húsvétra

házi mustár 1házi mustár 2házi mustár 3házi mustár 4házi mustár 6házi mustár 7Készíts még a finisben mustárt, cukor és adalékanyagok nélkül, majd ajándékozz belőle Húsvétra barátaidnak, szeretteidnek! 😉

Nagyon elégedettek vagyunk az itthon készült mustárral, mely a jövőben akár tovább gondolható ízvilággal is rendelkezhet a bolti társaihoz képest. Természetesen adalék és cukor mentes, ami ezzel az egészséges és reform ételek közé sorolható.

Így először itthon, a mustár egyik legegyszerűbb változatát készítettük el, hogy érezzük az alap igazságot!:) A következő mustárunkba biztosan csempészünk valami újat, különlegeset. (tárkonyt, gyömbért, oregánót, stb.)

Szerintem biztos befutó a sonka mellé! Csípősen és lágyabban is készítheted, szóval ahogy csak jól esik!:)

Hozzávalók: 100g mustármag (barna vagy sárga)/ 50g mustármagliszt és 50g egész mustármag, 1dl 5%-os ecet (vagy 10%-os felhígítva vízzel 1:1 arányban), 1 dl olíva olaj, 1 dl víz (figyeld a masszát, mert az őrölt mag lehet, hogy felvenne még egy kicsit), kb. 2-3 kk. méz, szűk 1/2 (ha nagy a citrom 1/4-ét használd) citrom reszelt héja, 2 db koriander mag, só, durva bors, kurkuma, mely emeli a színét, de csak csínján bánj vele.

A mustármag 3/4-ét a durva borssal, a koriander maggal finomra kell darálnod. Majd az 1/4-ét kicsit durvábbra darálhatod. Add hozzá az összes többi hozzávalót is, pihentesd 1éjszakán keresztül a hűtőben, majd nézed meg az állagát, ha kívánod hígíthatod még vízzel, vagy ízesítheted, ugyanis ilyenkorra kb. összeérnek az ízek és véglegesítheted a mustárt tetszésed szerint.

Tippek:
1, Ha túl erősnek találod, hevítsd a tűzhelyen, így elfog menni az ereje, de sajnos az értékes anyagai is.

2, Vegyél kész, őrölt mustármaglisztet és felezd a frissen őrölt mag mennyiségét, majd a kiesett mennyiséget pótold a liszttel. Így nem lesz olyan erős a mustárod.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.