vegetáriánus
Ételfotózás

Csiperke gombával, savanyú uborkával és répával bolondított sült tészta

vegetáriánus

Tegnap a kelleténél kicsit több gombát kaptunk a piacról, így csak a felét használtuk fel. Ma ebédre készült el, a másik fele.
Nem volt itthon, a gombán és tésztán kívül sok alapanyag, viszont valami „ízbontót” szerettem volna készíteni. Nekiálltam keresgélni, és találtam:

1 sárgarépa vékony csíkokra vágva, egy fél póréhagyma felkarikázva, csipeerke gomba, 1 nagy fej vöröshagyma félbevágva, felkarikázva, 1 nagyobb savanyú uborka négy részre szelve hosszába, majd kisebb darabokra vágva, fél citrom reszelt héja, 1 dl fehér száraz fehérbor, 1/2 dl víz, só, bors, olíva olaj, díszítésnek szárított petrezselyem. A legalkalmasabb egy nagy kerámia, vagy teflonos serpenyő.

A hagymát fedő alatt szoktam párolni, olíva olajon, az erős, terjengő szagok elkerülése végett. Most lehet, egy kicsit nagyobb lángon párolni, mert ez pirítás is lesz. Szóval jó, ha kissé megpirul a hagyma. Ekkor hozzáadjuk a gombát, várunk egy percet, hogy a hő elkezdje sistergetni azt is, majd felöntjük a borral. Lefedve pároljuk, nem készre, hisz még csak most jön hozzá a répa és az uborka együttese. Felöntjök, ha kell és nagyon elpárolgot a bor, egy kevés vízzel. Hozzá reszeljük a citrom héját, a legjobb, ha zöld citromról beszélünk. Ismét lefedve, készre pároljuk, sütjük. Mi szeretjük, ha a répa például finoman roppanós marad, így figyelni kell, hogy idejében lehúzzuk a „tűzről”.
A tésztát sós vízben kifőzzük. A póréhagymát rászórjuk az elkészült gombás egyvelegre, majd ráöntjük a leszűrt tésztát. Figyelem nem keverjük össze, csak egy percre lefedjük, így a póré megroppan, viszont kellőképpen friss marad. Végül összekeverjük a tésztát a gombáékkal, és az egészet nagy lángon kissé lepirítjuk. Hmmm…..